Completion Date

2018

Location

Durham, NC

Client

City of Durham

Size

125,800 sf

Exterior Renderings

Manuel Rearte Studio

Durham Police Headquarters Complex

The Police Headquarters Complex is located on a 4.5 acre site in downtown Durham. The project consists of a new 125,000 sf headquarters building, a 433 car parking structure, and a 57 space visitor parking lot. The project is designed to receive a LEED® Silver Certification.

The design responds to the City and community’s desire for a non-monolithic facility so as not to be perceived as a “fortress” by the community and surrounding neighborhoods. The building program features preserve the secure operational functions integral to a law enforcement facility.

The location offered a chance to reconnect East Durham to Downtown and help revive a depressed industrial site. The exterior massing reinforces the street edge while respecting the contextual scale of the neighborhood. Within the headquarters building, the departmental blocks are organized along an interior spine with conference spaces, breakrooms and many other shared resources to enhance chance meeting and collaboration. The east end of the spine intersects with a three story atrium and civic plaza at the corner at Main Street and Elizabeth Street overlooking Downtown. The atrium not only houses the public service functions of the Department but serves as a community meeting space and gallery for public art and history.

The parking deck allows for future development to wrap the structure with retail spaces.